Aroma de cardamom

  • Reading time:5 mins read

Cardamomul este un condiment obținut din semințele mai multor plante din genurile Elettaria și Amomum din familia Zingiberaceae. Ambele genuri sunt originare din subcontinentul indian și din Indonezia.

Aspectul și aroma de cardamom

Aceste plante sunt recunoscute prin păstăile lor mici de semințe: triunghiulare în secțiune transversală și în formă de fus, cu o coajă exterioară subțire, ca de hârtie și semințe mici, negre. Păstăile Elettaria au culoarea verde deschis și mărimi mai mici, în timp ce păstăile Amomum sunt mai mari și au culoarea maro închis. [1]

Aroma de cardamom este unică, dar greu de descris specific. Cardamomul verde (Elettaria) are o aromă plăcută, ușor lămâiosă. Cardamomul negru (Amomum) este proaspăt și aromat, cu ușor gust de camfor.

Unul dintre cele mai scumpe condimente din lume este cardamomul verde, însă este nevoie de puțin pentru a da gust. Cel mai bine se păstrează în păstăi, deoarece semințele expuse sau măcinate își pierd rapid aroma. 

Istoria cardamomului

Încă de la început babilonienii și asirienii au recunoscut avantajele pentru sănătate ale condimentelor.

Comerțul cu cardamom s-a deschis de-a lungul rutelor terestre și prin ruta interconectată a Golfului Persic controlată de la Dilmun încă din mileniul III î.Hr. în Asia de Vest și lumea mediteraneană.

Vechii greci credeau foarte multe despre cardamom, iar medicii greci, Dioscoride și Hipocrate au scris despre proprietățile sale terapeutice, identificându-l bun pentru digestie. Datorită cererii din Grecia antică și Roma, comerțul cu cardamom s-a transformat într-o afacere de lux. Cardamomul a fost unul dintre condimentele eligibile pentru taxa de import în Alexandria în anul 126 d.Hr. 

În epoca medievală, Veneția a devenit principalul importator de cardamom în vest. Cardamom alături de piper, cuișoare și scorțișoară erau condimentele schimbate cu comercianții din Levant pentru sare și produse din carne. 

În China, Amomum a fost o parte importantă a economiei în timpul dinastiei Song (960-1279).  În 1150, geograful arab Muhammad al-Idrisi a observat importanța cardamomului în Aden, Yemen, India și China. [5]

Mai târziu, în secolul al XVI-lea, portughezii s-au implicat în comerț, când au cucerit coasta de vest a Indiei, dar industria nu a devenit de interes major la scară mai largă pentru europeni până în secolul al XIX-lea.

În prezent, cardamomul este folosit pentru aromă în cafea, ceai, mâncăruri și deserturi.

Din pasiunea pentru arome și combinații surprinzătoare, Luado Chocolate folosește cardamom de înaltă calitate pentru înghețata de ciocolată albă cu cardamom și pralinele Byzantine.