Șofran: aromă, istorie, curiozități

 • Reading time:6 mins read

Șofranul este un condiment derivat din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „șofran crocus”. Șofranul este de mult timp cel mai scump condiment în greutate din lume.

pistiluri de șofran
Șofran

Ce aromă are șofranul?

Aroma șofranului este adesea descrisă de cunoscători ca o reminiscență a mierii cu note ierboase sau asemănătoare fânului. Șofranul are o culoare luminoasă, galben-portocalie, care colorează imediat mâncărurile.

Șofranul este plantă erbacee, perenă, cultivată, ce poate atinge 30 – 40 cm în înălțime. Frunzele sale sunt lungi și înguste, fructele sunt mici și albe și florile violete, cu linii purpurii. Crește din bulbi numiti “cormus”. 

În sezonul de toamnă, planta produce flori albastre-violet, cu pistile lungi, roșii. Frunzele sunt asemănătoare firelor de iarbă. Stigmatele roșii conțin uleiuri esentiale, substanțe amărui și colorant galben.

Istoria șofranului pe scurt


Istoria  șofranului începe destul de devreme, fără date clare, sau origine sigură, însă cu foarte multe descrieri și relatări.

Șofranul a fost descris într-o referință botanică asiriană din secolul al VII-lea. S-au găsit pigmenți pe bază de șofran în reprezentări vechi de 50.000 de ani ale locurilor preistorice din nord-vestul Iranului.

Șofranul a fost un articol de comerț de distanțe lungi înainte de vârful culturii palatului minoic din mileniul al II-lea î.Hr. 

Persii antici au cultivat șofran persan în Derbent, Isfahan și Khorasan până în secolul al X-lea î.Hr. În astfel de locuri, firele de șofran erau țesute în textile, oferite divinităților și folosite în coloranți, parfumuri, medicamente și băi. 

În timpul campaniilor sale în Asia, Alexandru cel Mare a folosit șofranul persan în infuziile sale, orezul și băile ca remediu pentru rănile de luptă. Trupele lui au imitat practica persanilor și au adus șofran în Grecia.

10 lucruri interesante despre șofran: 

călugări budiști cu robe galbene, în culoarea șofranului
Calugări budiști
 1. Călugării budiști poartă robe de culoare șofran; cu toate acestea, halatele nu sunt vopsite cu șofran, ci turmeric, un colorant mai puțin costisitor.
 2. Ciuma bubonică din secolul al XIV-lea a determinat creșterea cererii de medicamente pe bază de șofran, iar Europa a importat cantități enorme. 
 3. Furtul unor transporturi de șofran din secolul al XIV-lea a declanșat Războiul Sofranului care a durat 14 saptămâni. 
 4. Până în 1730 statul Pennsylvania a cultivat șofran pe toată coasta de est. Coloniile spaniole din Caraibe au cumpărat cantități mari din acest nou șofran american. Cererea mare a asigurat ca prețul șofranului la bursa de mărfuri din Philadelphia să fie egal cu aurul.
 5. Numele de șofran provine din arabescul “zafaran” care înseamnă galben.
 6.  În 1444, orice negustor prins vânzând șofran impur în Bavaria a fost ars viu.
 7. Odată ce o floare înflorește, ea trebuie recoltată în aceeași zi, deoarece începe să se ofilească aproape imediat. Pentru că fiecare floare conține doar trei stigmate delicate, este nevoie de peste 50.000 de flori pentru a produce un kilogram de șofran uscat.
 8. La fel ca și somelierii și degustătorii de brânză, șofranul are specialiștii săi, care decretă soiurile cele mai bune.
 9. Producția globală de masă este dominată de Iran, care reprezintă aproximativ 90% din recolta anuală.
 10. Pentru a ști dacă șofranul este original se poate scufunda o bucată mică în apă caldă sau lapte. Dacă lichidul se colorează imediat, este un fals. Șofranul autentic are o durată de aproximativ 10 până la 15 minute de înmuiere înainte de a colora apa.

Lasă un răspuns