25 de curiozități și lucruri pe care nu le știați despre ciocolată:

- Inițial, ciocolata a fost o băutură. Crezută de azteci că este un dar primit de la Quetzalcoatl, zeul înțelepciunii. Ciocolata era o băutură fermentată care îi oferea băutorului putere.
- Numele de “ciocolată” este derivat din limba aztecă a cuvântului „chocolātl”, care înseamnă „băutură amară”.
- Prima tabletă de ciocolată a fost inventată în 1847 de Joseph Fry.
- Există mai multe sărbători ale ciocolatei: 7 iulie este Ziua Mondială a Ciocolatei. Există, de asemenea, Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte – 28 iulie, Ziua Internațională a Ciocolatei pe 13 septembrie (datorită zilei de naștere a lui Milton Hershey) și Ziua Națională a Ciocolatei cu migdale pe 7 noiembrie.
- Arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani. Aceștia sunt veșnic verzi și înfloreasc tot timpul anului.
- Deși arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani, pot face păstăi de cacao viabile doar 25 de ani.
- Există o corelație între cantitatea de ciocolată pe care o țară o consumă în medie și numărul de laureați ai Premiului Nobel ai țării. În țările care se consumă mai multă ciocolată, există mai mulți laureați.
- Ciocolata are peste 600 arome, în timp ce vinul roșu are doar 200.
- Împăratul aztec Montezuma II bea mai mult de 50 de căni de ciocolată în fiecare zi.
- În timpul Războiului Revoluționar, soldații erau uneori plătiți cu ciocolată.
- Inventatoarea prăjiturii cu fulgi de ciocolată, Ruth Wakefield, și-a vândut rețeta de prăjituri către Nestle. Prețul cerut pentru rețeta a fost un abonament de ciocolată pe viață de la Nestle.
- Există un al patrulea tip rar de ciocolată pe lângă rețetele clasice cu lapte, negră și albă: “ciocolată rubinie”.
- În 1947 sute de copii canadieni au intrat în grevă și au boicotat ciocolata după ce prețul unei tablete crescuse de la 5 la 8 cenți.
- Cea mai mare tabletă de ciocolată a cântărit puțin peste 12.770 kg.
- Punctul de topire al untului de cacao este chiar sub temperatura corpului uman – motivul pentru care ciocolata se topește în gură.
- Laptele cu ciocolată este o băutură eficientă de recuperare după antrenament.
- Există puțină cofeină în ciocolată. Majoritatea barurilor conțin aproximativ 10 miligrame de cofeină, dar produsele de ciocolata neagră pot avea la fel de multă cofeină ca o doză de Coca-Cola.
- Un studiu din 2004 realizat la Londra a constatat că 70% dintre oameni și-ar dezvălui parolele în schimbul unei tablete de ciocolată.
- Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare vânzător de ciocolată din lume. Vânzătrile de acolo sunt de peste 800 de tone de ciocolată în fiecare an.
- Mai mult de două treimi din cacao din lume este cultivata în Africa. Iar Coasta de Fildeș singură produce 33% din oferta mondială.
- Producătorii de ciocolată utilizează în prezent 40% din migdalele lumii și 20% din arahide din lume.
- Mirosul de ciocolată adevărată are puternic impact asupra calmării minții.
- De Paști se fac peste 60 de milioane de iepurași de ciocolată de toate dimensiunile.
- Membrii Asociației Producătorilor de Ciocolată (CMA) folosesc aproximativ 3.500.000 de kilograme de lapte integral în fiecare zi pentru a face ciocolată.
- Deși ciocolata nu este un afrodisiac, așa cum credeau azteci, conține fenil etilamină (PEA), o substanță naturală care stimulează aceeași reacție în organism ca și îndrăgostirea.
Dacă vreți să aflați mai multe curiozități despre ciocolata neagră click aici.
Surse:
- http://www.biostat.jhsph.edu/courses/bio621/misc/Chocolate%20consumption%20cognitive%20function%20and%20nobel%20laurates%20(NEJM).pdf
- https://nationaltoday.com/national-dark-chocolate-day/
- https://www.mentalfloss.com/article/57507/20-things-you-never-knew-about-chocolate/ohttps://www.
- https://www.buzzfeed.com/jamesgrebey/delicious-facts-about-chocolate
- https://www.barry-callebaut.com/en/group/media/news-stories/barry-callebaut-reveals-fourth-type-chocolate-rubyâ
- https://www.thechocolatestore.com/candy-facts