Curiozități despre ciocolată

  • Reading time:6 mins read

25 de curiozități și lucruri pe care nu le știați despre ciocolată:

Tablete de ciocolata albă, neagră și cu lapte.
  1. Inițial, ciocolata a fost o băutură. Crezută de azteci că este un dar primit de la Quetzalcoatl, zeul înțelepciunii. Ciocolata era o băutură fermentată care îi oferea băutorului putere.
  2. Numele de “ciocolată” este derivat din limba aztecă a cuvântului „chocolātl”, care înseamnă „băutură amară”.
  3. Prima tabletă de ciocolată a fost inventată în 1847 de Joseph Fry.
  4. Există mai multe sărbători ale ciocolatei: 7 iulie este Ziua Mondială a Ciocolatei. Există, de asemenea, Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte – 28 iulie, Ziua Internațională a Ciocolatei pe 13 septembrie (datorită zilei de naștere a lui Milton Hershey) și Ziua Națională a Ciocolatei cu migdale pe 7 noiembrie.
  5. Arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani. Aceștia sunt veșnic verzi și înfloreasc tot timpul anului.
  6. Deși arborii de cacao pot trăi până la 200 de ani, pot face păstăi de cacao viabile doar 25 de ani.
  7. Există o corelație între cantitatea de ciocolată pe care o țară o consumă în medie și numărul de laureați ai Premiului Nobel ai țării. În țările care se consumă mai multă ciocolată, există mai mulți laureați.
  8. Ciocolata are peste 600 arome, în timp ce vinul roșu are doar 200.
  9. Împăratul aztec Montezuma II bea mai mult de 50 de căni de ciocolată în fiecare zi.
  10. În timpul Războiului Revoluționar, soldații erau uneori plătiți cu ciocolată.
  11. Inventatoarea prăjiturii cu fulgi de ciocolată, Ruth Wakefield, și-a vândut rețeta de prăjituri către Nestle. Prețul cerut pentru rețeta a fost un abonament de ciocolată pe viață de la Nestle.
  12. Există un al patrulea tip rar de ciocolată pe lângă rețetele clasice cu lapte, negră și albă: “ciocolată rubinie”.
  13. În 1947 sute de copii canadieni au intrat în grevă și au boicotat ciocolata după ce prețul unei tablete crescuse de la 5 la 8 cenți.
  14. Cea mai mare tabletă de ciocolată a cântărit puțin peste 12.770 kg.
  15. Punctul de topire al untului de cacao este chiar sub temperatura corpului uman – motivul pentru care ciocolata se topește în gură.
  16. Laptele cu ciocolată este o băutură eficientă de recuperare după antrenament.
  17. Există puțină cofeină în ciocolată. Majoritatea barurilor conțin aproximativ 10 miligrame de cofeină, dar produsele de ciocolata neagră pot avea la fel de multă cofeină ca o doză de Coca-Cola.
  18. Un studiu din 2004 realizat la Londra a constatat că 70% dintre oameni și-ar dezvălui parolele în schimbul unei tablete de ciocolată.
  19. Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare vânzător de ciocolată din lume. Vânzătrile de acolo sunt de peste 800 de tone de ciocolată în fiecare an.
  20. Mai mult de două treimi din cacao din lume este cultivata în Africa. Iar Coasta de Fildeș singură produce 33% din oferta mondială.
  21. Producătorii de ciocolată utilizează în prezent 40% din migdalele lumii și 20% din arahide din lume.
  22. Mirosul de ciocolată adevărată are puternic impact asupra calmării minții.
  23. De Paști se fac peste 60 de milioane de iepurași de ciocolată de toate dimensiunile.
  24. Membrii Asociației Producătorilor de Ciocolată (CMA) folosesc aproximativ 3.500.000 de kilograme de lapte integral în fiecare zi pentru a face ciocolată.
  25. Deși ciocolata nu este un afrodisiac, așa cum credeau azteci, conține fenil etilamină (PEA), o substanță naturală care stimulează aceeași reacție în organism ca și îndrăgostirea.

Dacă vreți să aflați mai multe curiozități despre ciocolata neagră click aici.