Fistic: beneficii și curiozități

 • Reading time:5 mins read

Ce este fisticul?

ciorchide de fistic în copac.

Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia Centrală, din ţări ca Siria, Iran, Turkmenistan, adorat pentru fructele lui. 

Fructele poartă același nume ca și copacul și sunt niște nuci de dimensiuni reduse, verzi. Acestea cresc în ciorchini, ca strugurii.  Când acesta se coace, creşte mai mare, determinând coaja tare de deasupra să se despice după ceva timp.

Beneficiile consumului de fistic

Consumul de fistic are efect diuretic,  poate preveni boli cardiovasculare și reduce riscul de Parkinson. Acesta asigură o bună parte din necesarul de vitamina E al organismului, protejează celulele nervoase, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează funcția de reproducere sau reglează activitatea muşchilor.

Fisticul poate fi folosit ca tratament adjuvant pentru arsurile sau ulcerul gastric, are efect afrodisiac, anticancerigen. Datorită conţinutului de potasiu scad valorile în caz de hipertensiune arterială.

Acesta reprezintă o sursă bună de fosfor. Fosforul este un mineral care este prezent în organismul nostru şi în mâncare sub formă de fosfat. Împreună cu calciul, fosfatul asigură rezistenţa oaselor şi a dinţilor. 

10 lucruri interesante despre fistic

fistic crud
 1. În Iran fisticul poartă numele de “nuca zâmbitoare” iar în China de “nuca veselă”.
 2. Fisticul este una dintre cele două nuci menționate în Biblie, cealaltă fiind migdala. 
 3. Fisticul este o sursă bună de proteine, fibre, magneziu, tiamină și fosfor. Este de asemenea o sursă excelentă de vitamina B6, cupru și mangan.
 4. Fisticul se înrudește cu mango și sumacul.
 5. În SUA pe 26 februarie este Ziua Națională a Fisticului.
 6. În habitatul său natural, fisticul are o durată de viață de peste 150 de ani.
 7. Fiecare fistic are în medie aproximativ 50 de kilograme de semințe, sau aproximativ 50.000 de fructe, la fiecare doi ani. 
 8. Deseori oferit cadou în timpul Anului Nou Chinezesc, fisticul este un simbol al sănătății, fericirii și norocului.
 9. Oamenii au consumat fistic din vechi timpuri, cea mai veche relatare fiind de acum 9000 de ani.
 10. În Israel și Rusia este un semn bun dacă o persoană aude zgomotul făcut de crăparea cojilor de fistic.

Fisticul poate fi folosit în orice preparat, de la friptură la praline. Luado Chocolate are în gama de produse două praline divine cu fistic prăjit, două tipuri de înghețată, cu fistic prăjit simplu și fistic cu zmeură, și o tabletă din ciocolată albă de fistic cu merișoare.

Vouă care vă face ochi dulci?Lasă un răspuns