Lavanda: arome, beneficii și preparate

  • Reading time:4 mins read
Levănțică înflorită. Flori de lavanda

Lavanda a devenit una dintre aromele preferate de public, fie că vorbim de ciocolată caldă, de înghețată sau doar de  parfumuri. 

Denumirea de lavandă este folosită pentru a desemna parfumul extras din levănțică.

Lavanda are un parfum dulce cu note de lămâie sau citrice. Mugurii sunt folosiți în ceaiuri, iar prelucrați de albine, sunt ingredientul esențial al mierii monoflorale. [1, 3]

Cum se folosește lavanda? 

Mugurii de lavandă pot amplifica atât aromele dulci, cât și pe cele sărate în mâncare. Aceștia sunt deseori combinați cu brânzeturi de oaie și de capră, însă cea mai deosebită combinație, rămâne cea cu ciocolata. Florile de lavandă pot fi adăugate în ceaiuri negre, verzi sau din plante. [1, 3]

Mugurii de lavandă se pun în zahăr timp de două săptămâni pentru a permite transferul uleiurilor esențiale și a parfumului; apoi zahărul în sine este folosit la prepararea deserturilor. 

Ciocolatierul nostru infuzează în frișcă florile de lavandă pentru a crea umplutura pralinelor Zen și a înghețatei cu lavandă.

Pralina Zen cu cremă de lavandă infuzată în frișcă

Beneficiile consumului de lavandă

În mod tradițional, se spune că lavanda are o varietate de proprietăți terapeutice și curative, de la inducerea relaxării, la tratarea infecțiilor parazitare, arsurilor, mușcăturilor de insecte și spasmului. 

Există dovezi din ce în ce mai numeroase care sugerează că uleiul de lavandă poate fi un medicament eficient în tratamentul mai multor tulburări neurologice.

Mai multe cercetării pe animale și oameni arată efecte anxiolitice, stabilizatoare pentru dispoziție, sedative, analgezice și proprietăți anticonvulsive și neuroprotectoare, pentru lavandă. [2]

Food and Drug Administration (FDA) nu recunoaște lavanda ca având beneficii majore asupra organismului. În numeroase studii nu se poate demonstra clar legătura dintre consumul de lavandă și reducerea durerilor.

Un lucru este sigur, gustul de lavandă în deserturi ne-a fermecat pe toți. De aceea Luado Chocolate vine cu praline, înghețată sau ciocolată caldă cu aroma de lavandă.