Arborele de cacao este o specie originară din pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud. Încă din timpuri străvechi civilizațiile din America Centrală foloseau boabele de cacao la prepararea unor băuturi.
Se crede că civilizația olmecă a fost prima care a cultivat arbori de cacao, în perioada 1000 î.e.n – 250 e.n.
Civilizația mayașă a preluat cultivarea și utilizarea boabelor de cacao. Boabele sau produse din cacao erau folosite în ceremonii oficiale și ritualuri religioase, la sărbători și festivaluri, ca ofrande funerare, ca tribut și în scopuri medicinale.
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_chocolate

Vase asortate, utilizate la prepararea și consumul produselor din cacao, cu reziduuri de teobromină ce confirmă utilizarea continuă a boabelor de cacao, la San Lorenzo, între 1800 și 1000 î.e.n
Sursă: Cacao use and the San Lorenzo Olmec by Powis, Cyphers, et.al., 2011 – https://www.pnas.org/content/108/21/8595
Civilizația mayașă
Se prepara o băutură simplă din boabe de cacao. Acestea erau uscate, ușor prăjite și apoi măcinate. Se adăugau și condimente locale, de obicei soiuri de ardei iuți (chili), flori aromate sau păstăi de vanilie. Pasta rezultată se amesteca cu apă și lichidul se turna dintr-un vas în altul până ce devenea spumos. Deseori, se adăuga și făină de porumb pentru a obține o băutură mai consistentă.
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_chocolate

Mayașii au fost primii care au creat un simbol pentru cuvântul cacao în sistemul lor de scriere.

Semnele grafice de scriere ale culturii mayașe antice erau utilizate pentru a transmite silabe individuale. Cuvântul mayaș, antic și modern, pentru ciocolată este Ka-ka-w[a], sau în traducere ca-ca-o / cacao.
Simbolul pentru sunetul „ka” este unul figurativ: „Ka” este numele unui pește mic, originar din Guatemala. Sunetul „ka” era reprezentat de un simbol grafic în formă de pește. Simbolul pentru sunetul „wa” este unul mai abstract.
Așadar, pentru a indica cuvântul ka-ka-wa, se folosea semnul pentru peștele „Ka”, se adăugau două puncte în fața peștelui (sau pe capul său) pentru a indica cititorilor să repete silaba „ka” și se adăuga semnul pentru sunetul „wa”, fie sub pește, fie în spatele peștelui.
Surse: Lecture: Understanding the History of Chocolate https://enzo1985.pixnet.net/blog/post/175842333
http://www.famsi.org/research/grofe/GrofeRecipeForRebirth.pdf
http://www.famsi.org/mayawriting/calvin/glyph_guide.pdf
Sursă imagine: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kakaw_(Mayan_word).png
Civilizația aztecă
Aztecii credeau că arborele de cacao le-a fost dăruit de zeul Quetzacoatl, care i-a învățat și metoda de procesare. Băutura făcută din boabele de cacao a devenit o băutură sacră, ce se consuma doar de elita aztecă și de soldați, pentru a-i energiza în timpul luptelor.
Boabele de cacao erau folosite ca mijloc de plată. 10 boabe erau prețul pentru a cumpăra un curcan sau un iepure.
Sursa: https://www.brooklynmuseum.org/opencollection/objects/50010

Primul contact cu ciocolata
În 1502, în cursul celei de-a patra călătorii, Cristofor Columb a fost primul european care a venit în contact cu boabele de cacao, însă nu a acordat atenție prea mare băuturii preparate din acestea, datorită gustului amărui și picant.
În 1519, Hernán Cortés a fost primit la curtea regelui Montezuma, unde i s-a servit băutura autohtonă creată din boabele de cacao.
Se presupune că în 1528, Cortés aducea în Europa primele boabe de cacao și ustensile necesare preparării băuturii. Însă cei care au adoptat obiceiul consumului băuturii din cacao au fost coloniștii spanioli.

Cu timpul, coloniștii spanioli au adus modificări rețetei de preparare a băuturii din boabele de cacao:
- au adăugat zahăr în compoziție;
- au înlocuit condimentele autohtone cu unele care le erau mai familiare, cum ar fi scorțișoara, anasonul și piperul;
- pentru spumare, foloseau un bastonaș cu un cap în formă de rozetă, denumit molinillo;
- serveau băutura fierbinte
Imagine: Molinillo – Ustensilă pentru prepararea ciocolatei.
Prima atestare
Prima atestare documentară a băuturii din cacao în Spania este descrierea unei delegații de călugări dominicani, condusă de Bartolomé de las Casas, care a ajuns în 1544 în Peninsula Iberică pentru a vizita prințul Filip al Spaniei. Se menționează că această delegație a adus în dar lichidambar, porumb și cacao. De asemenea, se face referire la servirea băuturii din cacao, acesta fiind primul caz documentat în Spania.
Băutura din cacao a fost apreciată pentru efectele sale medicinale, fiind învigorantă și hrănitoare și, spre deosebire de alte medicamente, având un gust grozav. Astfel, primii care au preparat această băutură pentru consumul larg, au fost farmaciștii.
Cuvântul spaniol, ce se referă la băutura preparată din boabele de cacao, „chocolate”, este folosit pentru prima dată în opera „Historia Natural”, publicată în 1590 de José de Acosta.
Etimologic, nu există o corespondență clară cu limbile autohtone din America Centrală. Se presupune că termenul spaniol poate proveni din cuvântul aztec „xocolatl” (ce înseamnă „băutură amară”) sau, eventual din cuvântul „chicolatl” (ce înseamnă „băutură bătută”, invocând obiceiul de a spuma băutura).
Anii 1600 – 1700
1606 – Un călător italian, Antonio Carletti, descoperă ciocolata în Spania și o duce în Italia. De acolo, se răspândește în Germania, Austria și Elveția.
1615 – Prințesa spaniolă Anna de Austria se căsătorește cu Ludovic al XIII-lea al Franței și introduce, printre alte obiceiuri spaniole, consumul ciocolatei la curtea franceză.
1643 – În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, oaspeții curții franceze erau serviți cu ciocolată dimineața la 10:00, în timp ce erau încă în pat.
1659 – David Chaliou din Toulouse obține primul brevet pentru confecționarea ciocolatei de la regele Ludovic al XIV-lea. Chaliou deschide, în 1666, prima ciocolaterie la Paris.

Se crede că francezii au fost cei care au creat o cană specială pentru servirea ciocolatei. Numită chocolatière, acest vas înalt avea un mâner puternic, atașat într-un unghi drept pentru a facilita turnarea și o gaură în capac pentru bătător, sau molinillo, cu care se spuma băutura înainte de servire.
Plantațiile de cacao se răspândesc în decursul sec. XVII-XVIII, pe măsură ce englezii, olandezii și francezii importă arbori de cacao în teritoriile pe care le colonizează.
Răspândirea geografică a arborelui de cacao
- 1660-70 Mexic -> Filipine
- 1822 Brazilia -> São Tomé și Príncipe
- 1880-1 Trindad -> Marea Britanie -> Sri Lanka
- 1883 Trinidad -> Marea Britanie -> Fiji
- 1880s America Centrală -> São Tomé
- 1899 America Centrală -> Camerun
- sf. sec. XIX Indonezia -> Samoa
Sursa: The Genetic Diversity of Cacao, B.G.D. Bartley – http://www.c-spot.com/atlas/historical-timeline/
Producția mondială de cacao, 2016/17
- 43% Coasta de Fildeș
- 20% Ghana
- 6% Ecuador
- 6% Indonezia
- 5% Camerun
- 5% Nigeria
- 4% Brazilia
- 1% Papua Noua Guinee
- 10% Alte țări
Sursa: ICCO Quarterly Bulletin of Cocoa Statistics, Vol. XLV, No.3, Cocoa year 2018/19 – https://www.icco.org/about-us/international-cocoa-agreements/doc_download/4414-production-qbcs-xlv-no-3.html

1674 – La o celebră cafenea din Londra, denumită „At the Coffee Mill and Tobacco Roll”, se servește ciocolată „în stil spaniol”.
1697 – Heinrich Escher, primarul orașului Zurich, vizitează Bruxelles-ul unde bea ciocolată și se întoarce în orașul său natal cu dorința de a perpetua consumul noii băuturi.
Anii 1700 – 1800

1720 – Cafenelele din Florența și Veneția oferă ciocolată a cărei reputație trece de granițele țării. Ciocolatierii italieni sunt oaspeți bine-veniți în Franța, Germania și Elveția.
1728 – Familia Fry înființează prima fabrică de ciocolată din Marea Britanie, la Bristol, folosind utilaje și echipamente hidraulice pentru prelucrarea și măcinarea boabelor de cacao.
rg/wiki/File:Theobroma_cacao_Blanco2.275-original.png
1737 – Arborele de cacao primește denumirea botanică, în limba latină „Theobroma Cacao”, de către Carl Linnaeus. Această denumire, ce va deveni cea oficială, literalmente se traduce „cacao, hrana zeilor”.
1765 – Doctorului James Baker construiește prima fabrică de ciocolată în Massachusetts, SUA.

Anii 1800 – 1900

*1910
1828 – Olandezul Coenraad Van Houten inventează presa de cacao.Această presă elimină aproximativ jumătate din grăsimea naturală (unt de cacao) din lichiorul de cacao, ceea ce face ca ciocolata să fie mai ieftină de produs și mai consistentă în calitate. Astfel se separă cele două ingrediente principale: solidele de cacao și untul de cacao.
Tot Van Houten adaugă săruri alcaline la cacao pentru a-i reduce aciditatea și gustul amar. Pudra de cacao obținută se diluează mult mai ușor în lichide.
1841 – Chimistul rus Aleksandr Voskresensky identifică teobromina în boabele de cacao.

Teobromina este alcaloidul principal ce se regăsește în cacao și ciocolată, având formula chimică C7H8N4O2 . Are un efect energizant, asemănător cofeinei. Pudra de cacao poate conține între 2-10% teobromină.



1847 – Joseph Fry combină pudra de cacao uscată cu zahăr și apoi adăugă o parte din untul de cacao extras și astfel crează o tabletă de ciocolată care este solidă la temperatura camerei, cu o consistență netedă, și se topește în gură.
1875 – Elvețianul Daniel Peter creează prima ciocolată cu lapte adăugând laptele praf dezvoltat de Henri Nestlé la ciocolată.
1879 – Elvețianul Rodolphe Lindt inventează procesul de conșare, prin care ciocolata se frământă ore întregi, rezultând o consistență fină, cremoasă și un gust bogat de ciocolată.
1912 – Belgianul Jean Neuhaus, fondatorul celebrului brand Neuhaus, inventează o coajă de ciocolată, de dimensiuni mici, pe care o umple cu diverse creme, paste de nuci, etc. Pe scurt, inventează pralina.