Ciocolata belgiană versus ciocolata comercială

  • Reading time:6 mins read

Care este diferența dintre ciocolata belgiană și ciocolata comercială ?

tabletă de ciocolată

Ciocolata veritabilă, belgiană și ciocolata comercială, fabricată în masă, au diferențe notabile în ingrediente, moduri de preparare și preț. 

Ciocolata belgiană este cea care conține unt de cacao în mod obligatoriu. Cea comercială poate conține unt de cacao, dar în cele mai multe cazuri aceasta are grăsimi vegetale, adică ulei de palmier ca substituent. 

Untul de cacao este dur (ca ceara de lumânare) și astfel se topește mai încet. Este, de asemenea, un purtător optim pentru alte arome, cum este în cazul ciocolatei cu lapte.

Masa de cacao și untul de cacao constituie ceva numit „masă de solide de cacao”. Acestea sunt singurele două ingrediente care provin din boabele de cacao.

Dacă untul de cacao din ciocolată este scos parțial, sau total, acesta trebuie înlocuit cu altceva, adică grăsimi vegetale și uleiuri. Aceste uleiuri vegetale sunt de obicei lichide la temperatura camerei. Deci dacă sunt puse în ciocolată, această ciocolată se va topi mai repede, la o temperatură mai mică decât cea normală. 

Pentru a ajuta la echilibrul aromelor, producătorii pot reduce și cantitatea de masă de cacao și crește cantitatea de zahăr. Singurul lucru pe care nu îl pot face, este să găsească o modalitate de a face ca gustul de ciocolată să persiste atât timp cât la ciocolată belgiană.

Cum vă puteți da seama dacă ciocolatei i s-a îndepărtat untul de cacao? 

Este puțin probabil ca eticheta ciocolatei să spună cât de mult unt are, dar trebuie să spună toate ingredientele.

Ciocolata belgiană cu lapte are un procent mare de substanțe solide din cacao. Aici se mai adaugă lapte, zahăr, vanilie naturală și de obicei un emulgator, de exemplu lecitină de soia (aproximativ 0,05%).

Dacă eticheta conține alte ingrediente, atunci o parte din untul de cacao a fost înlocuit cu un ingredient mai ieftin.

Cum ne putem da seama cu adevărat de diferența dintre cele două? 

Cel mai simplu mod de a înțelege diferențele între ciocolată belgiană și cea a brandurilor obișnuite din magazine este făcând un test simplu cu ele. Întâi achiziționați același tip de ciocolată, de exemplu ciocolată belgiană cu lapte și ciocolată comercială cu lapte.

Testul de comparație

Testul are mai multe etape, prima este cea a observării. 

Luați în câte o mână ambele bucăți de ciocolată, și țineți-le aproximativ 15 secunde. 

Ciocolata va începe să se topească, dar cea belgiană va rămâne totuși mai fermă. 

A două etapă este cea a mirosului. Așa cum îi spune și numele, trebuie să mirosiți fiecare bucată de ciocolată pe rând. 

Una dintre ele va avea o aromă de ciocolată mai pregnantă ca cealaltă, dar oare care? 

Vă spunem noi, ciocolata belgiană

A treia etapă este cea mai așteptată, dar și cea mai grea și se rezumă a gusta fiecare bucată de ciocolată.

Prima dată luați o bucată din ciocolata comercială și așezați-o pe limbă, apoi trebuie să o lăsați să se topească în gură. Încercați să va gândiți la numărul de secunde în care se va topi pentru a nu fi tentați să o mestecați.

Gândiți-vă acum la aromă, timpul de topire, gustul rămas după.  

După ce s-a terminat prima bucată așteptați 3 minute și încercați-o pe cea belgiană, gândidu-vă la aceleași topice.

Pentru test noi vă recomandăm oricare dintre tabletele de ciocolată Luado Chocolate și așteptăm un feedback!


Lasă un răspuns