Ziua Belgiei și ciocolata belgiană

  • Reading time:4 mins read

Ziua Națională a Belgiei este serbată anual pe data de 21 iulie și aniversează devenirea Belgiei monarhie constituțională sub regele Leopold I în anul 1831.

Datorită Belgiei există conceptele de saxofon, cricket, Proiecția de hărți Mercator –  hărți folosite pentru a descrie Pământul –  utilizate chiar și astăzi în sălile de clasă, bere belgiană și să nu uităm de praline. Deși pralinele au fost inventate în Belgia, inventatorul acestora era elvețian, în prezent existând o ciocolaterie în Belgia ce îi poartă numele – Neuhaus.

Asocierea Belgiei cu ciocolata datează din secolul al 17-lea, când coloniștii spanioli au ocupat Belgia, aducând totodată cu ei ciocolată. Aceasta a devenit foarte populară în secolul următor în forma sa lichidă.

Ciocolata belgiană

Legea belgiană adoptată în 1894 a impus un conținut de minim 35% cacao în compoziția ciocolatei pentru a preveni adulterarea ciocolatei cu grăsimi de slabă calitate.

Prin ciocolată belgiană se poate înțelege: tradiție în ceea ce privește producerea celei mai rafinate ciocolate din lume, ingrediente de calitate și proces de creație controlat, căruia i se oferă o foarte mare atenție.

Unicitatea ciocolatei belgiene este oferită de mai mulți factori precum: boabele de cacao din care s-a extras, conținutul ridicat de cacao și  prezența untului pur de cacao. Deși ciocolata belgiană trebuie să fie creată în Belgia (Codul belgian al ciocolatei din 2007), majoritatea materialului crud – cacaua –  provine din Africa, America Centrală sau de Sud, Asia sau țările din Oceanul Pacific. În funcție de proveniența boabelor de cacao și de anotimpul în care au fost culese, ciocolata va avea note variate: florale, fructate, pe bază de nuci sau picante.

Diferența dintre ciocolata belgiană și cea comercială constă în untul de cacao. Creatorii ciocolatei belgiene folosesc untul de cacao într-un procent de 100, în timp ce alți creatori îl înlocuiesc pe acesta cu grăsimi vegetale. Acest proces afectează, desigur, gustul și calitatea ciocolatei.

Neuhaus și Pralinele

Inițial, elvețianul Jean Neuhaus a deschis o farmacie de unde se putea achiziționa această medicină învelită în ciocolată, medicină la propriu – medicament. În 1912, nepotul său a derivat puțin ideea transformând un medicament într-o pralină – înveliș de ciocolată cu umplutură de încântare. 

De asemenea, soția lui Neuhaus Jr. a creat o cutie foarte elegantă pentru a proteja pralinele și pentru a le prezenta într-un mod cât mai atractiv. Ballotin-ul a devenit o tradiție a ciocolatei belgiene și face cadoul perfect, contrastând cu frumusețea pralinelor și putând fi chiar personalizat.

De mai bine de 100 de ani Neuhaus, buticul din Brussel, satisface dorințele oamenilor de a consuma și de a oferi cadou praline și ciocolată belgiană, fiind totodată titularul Mandatului Regal. Această desemnare este un adevărat privilegiu și o onoare, fiind un angajament pentru un serviciu excelent. În acest sens, în anul 2013, la încoronarea Reginei și a Regelui Belgiei, Neuhaus a onorat această ocazie prin prezentarea pralinelor, special create și denumite după noii conducători: Philippe și Mathilde.

Callebaut – producător de ciocolată și furnizor

Callebaut este un alt mamut belgian al lumii ciocolatei, un nume asociat – precum Neuhaus –  cu excelența și tradiția, diferența constând în faptul că este un producător de top a ciocolatei de înaltă calitate, dar totuși, industrial. 

Fabrica acestora din Wieze, Belgia, este cea mai mare fabrică din lume, conferindu-le și statutul de cel mai mare furnizor din lume. Callebaut se axează pe furnizarea de produse calitative producătorilor de alimente ce folosesc ciocolata și cacaua în calitate de materii prime, dar și utilizatorilor artizanali și profesioniștilor în ciocolată, ciocolatierilor, patisierilor, precum și HoReCa.

În Wieze se află, de asemenea, prima din cele 23 Academii de Ciocolată din lume, fiind și cea mai mare. În interiorul acestor Academii, Callebaut formează de ani de zile, cei mai buni ciocolatieri, patisieri și echipe de catering.

Luado se mândrește atât cu ciocolatierul său specializat la Callebaut, cât și cu întregul său personal care îndeplinește misiunea și obiectivele setate. Pasionat de știința din spatele ciocolatei, Luado dorește să împărtășească tuturor experiența ciocolatei belgiene autentice, calitativă și neprocesată – de aceea, producem totul manual, în locațiile special destinate acestui lucru.

Ca ciocolaterie artizanală, “Proudly handmade in Brasov”, Luado își procură, încă de la înființarea acestuia, materiile prime de la Callebaut, direct din Belgia. De 10 ani utilizăm materialele belgiene ce nu ne-au dezamăgit nici pe noi, nici pe gurmanzii noștri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?