maltitol (E965)
Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Este un poliol obţinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. La aceeaşi cantitate, maltitolul are 90% din dulceaţa zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia. În cadrul tehnologiei de fabricaţie a alimentelor, are aceleaşi proprietăţi ca şi zahărul, mai puţin aceea de a putea fi caramelizat. Se prezintă sub formele E965(i) – Maltitol, sau E965(ii)- Sirop de maltitol. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Maltitolul se metabolizează foarte încet, fapt ce conduce la eliminarea sa în mare parte, nemodificat.
Doza zilnică nu este limitată. Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că maltitolul nu afectează dantura.
Contraindicații:
Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin maltitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari.
Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
Produse ce conțin maltitol: Ciocolată cu lapte fără zahăr, Sorbet de ciocolată cu stevia, Sorbet de căpșuni cu stevia
sorbitol (E420)
Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum şi de îngroşare, prezent în mod natural în fructe, dar obţinut pentru uz industrial din dextroză. Se prezintă sub forma E 420(i) – Sorbitol sau E 420(ii) – Sirop de sorbitol. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi alimentari. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, muştar, gumă de mestecat etc.
Nu s-a stabilit o doza maxima admisa. Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente.
Contraindicații:
In doze mari poate produce balonare şi flatulenţă.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
stevia, glicozide derivate din steviol (E960)
Glicozidele sunt extrase din Stevia rebaudiana, planta originara din Paraguay, si reprezinta un indulcitor natural al zaharului, non-caloric, derivat din natura. Acest ingredient poate fi utilizat si numeroase categorii de alimente: produse lactate, de patiserie, gustari si deserturi. Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida. Uniunea Europeana (UE) a adaugat E960 pe lista de indulcitori autorizati incepand cu anul 2012. In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul de E960 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Cantitate max zilnica permisa/corp: aproximativ 12mg/Kg corp.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificat. Se adauga in cantitatile prevazute de retete.
Efecte secundare: Uneori poate produce greaţă, balonare, crampe abdominale etc.
Contraindicatii:
Nu este recomandat diabeticilor, poate produce hipoglicemie şi hipotensiune atunci când este consumat cu medicamente care tratează aceste afecţiuni.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. Poate produce reacţii anafilactice în cazul copiilor cu eczema atopică, rinită alergica şi astm.
Produse ce conțin stevia: Sorbet de ciocolată cu stevia, Sorbet de căpșuni cu stevia